Pagini

miercuri, 4 ianuarie 2012

Rata la cuptor

Ratusca facuta de sotul meu de Craciun...o grozavie...in special daca e servita imediat dupa ca a fost scoasa din cuptor...

Ingrediente:
1 rata
1 mana sare gronjoasa


Primul sos:
1 lingura miere
1 lingura sos de soia
2 linguri otet
50 ml apa




Al doilea sos:
2 linguri sos de soia
2 linguri otet
3 linguri suc de portocale
1 lingurita ulei masline
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita ghimbir praf
1/4 lingurita chili pudra
2 catei usturoi
1 lingura miere
1 lingura zahar brun






     
            Preparare:

-Se incepe pregatirea ratei cu o zi inainte de a o coace.
-Se spala foarte bine rata, inclusiv in interior, sub jet de apa rece. Se usuca cu servetele de bucatarie.
-Se freaca rata pe toata suprafata cu sare gronjoasa.
-Se desface pielea de pe piept cu mana, cu foarte mare rabdare pentru a nu se rupe.
-Se fierbe 3-4 litrii de apa si se opareste bine rata. Cu ajutorul unei cani turnati apa fiarta peste rata, de jur imprejur, avand grija sa nu ratati nicio zona, rata trebuie sa fie foarte bine oparita.
-Rata trebuie apoi pusa la uscat.
-Se sareaza bine din nou rata, inclusiv pe sub piele, si se va unge cu primul sos.





Primul sos : puneti la fiert toate ingredientele. Cand incepe sa faca spuma deasupra, opriti focul.
Cu o pensula de silicon ungeti rata pe toata suprafata cu sosul pregatit. Dupa ce ati glazurat-o toata, turnati sosul care v-a ramas peste rata, de jur imprejur...
O introduceti apoi la frigider, suspendata si cu un vas dedesubt si o lasati sa se scurga si sa se usuce cca 24 ore.






A doua zi scoateti rata din frigider cu 3 ore inainte de a o coace. In felul acesta carnea revine la temperatura camerei si pielea se mai zvanta. E foarte important ca pielea sa fie uscata perfect!!!
Se va introduce rata in cuptorul incins pentru aproximativ 3 ore.
Rata se aseaza cu pieptul in suspe gratarul cuptorului (NU in tava!!!!) asezat pe nivelul din mijloc al cuptorului. Pe cel mai de jos nivel al cuptorului asezati tava cuptorului in care puneti 2-3 cani apa. Aceasta tava cu apa are rolul de a colecta grasimea care se scurge din rata. Fiindca contine apa, grasimea nu se va arde. (cat coaceti rata aveti grija sa nu scada apa din tava de jos si adaugati apa de cate ori e necesar, altfel veti afuma casa)





Al doilea sos: fierbem toate ingredientele impreuna pana incepe sa faca spume. Strecuram printr-o sita fina sosul obtinut.

Dupa 2 ore de coacere, glazuram rata pe spate cu glazura, apoi o intoarcem iar cu pieptul in sus si o glazuram si pe fata.












In ultimele 30 minute sa o supravegheati sa nu se inchida prea tare la culoare. Rata trebuie sa aiba o culoare portocalie intensa, nu maronie. Pielea ratei trebuie sa fie crocanta.














Noi am servit-o stropita cu zeama de portocale, alaturi de wok de legume chinezesc.


O pofta uriasa!!!

Un comentariu: